Avusturya, beklenmedik ve kıyasıya geçen son 16 turunda elenmesinin ardından büyük bir şok yaşıyor. Türkiye ise Berlin’de adeta bir ev sahibi maçına doğru heyecanla ilerliyor.

“Hayal kırıklığı” ve “bir boşluk”: Ralf Rangnick, Türkiye’ye karşı alınan 1:2 (0:1) mağlubiyetin ve Avusturya’nın son 16 turundan elenmesinin ardından başka ne hissedebilirdi ki? 2024 Avrupa Şampiyonası’nın şimdiye kadarki en nefes kesici maçının ardından düzenlenen basın toplantısında, Avusturya Futbol Federasyonu (ÖFB) teknik direktörü bu birkaç kelimeyle yetinmedi. Yaklaşık on dakika boyunca, 66 yaşındaki teknik adam duygularına dair birçok ipucu verdi.

“Yarın geri döneceğimizi hala hayal edemiyorum” itirafında bulundu Schwabe, geç saatlerde Salı akşamı: “Bizim için yolculuğun daha uzun süreceği kesindi.”

Rangnick, Avrupa Şampiyonası’ndan Elenmeyi Zor Kabulleniyor

Rangnick, takımına sportif anlamda sadece iki eleştiride bulunabildi. “Mart ayında Türkiye ile bir maçımız vardı ve 6:1 kazandık. Bugün daha az şut çektik,” diyerek elenme sebebini açıkladı. Ve: “İki duran topta iyi savunma yapamadık.”

Avusturya’nın, Fransa’nın D Grubu’nda birinci olduktan sonra neredeyse beklenen çeyrek finale tarihi giriş hayali, Türk stoper Merih Demiral’in iki kafa golü (1./59.) ile aniden sona erdi.

Sebepleri

İki darbe, artık o kadar gizli olmayan turnuvanın gizli favorisini soğuk bir şekilde vurdu: Her iki gol öncesinde de Rangnick’in takımı gol atabilirdi. Freiburg’lu Michael Gregoritsch, skoru 1:2’ye çekmeyi başardı (66.). Ondan önce ve sonra ise özellikle Christoph Baumgartner ve Marko Arnautovic, Leipzig’deki 38.305 seyircinin önünde oynanan maçın gidişatını değiştirmek için yeterli fırsatlara sahipti. Ancak Türkiye kalecisi Mert Günok, uzatma dakikalarının dördüncü dakikasında Baumgartner’in kafa vuruşunu muhteşem bir refleksle çizgiden çıkararak bu duruma engel oldu.

Yolculuk Son 16 Turunda Sona Eriyor

Avusturya, sonuna kadar gizli favori rolünü reddetti. Hücum yıldızı Marcel Sabitzer, grup aşamasının son maçında Hollanda’ya karşı alınan 3:2’lik zaferin ardından bir Avusturya yaz masalı fikrini bir kenara bırakmıştı. Ancak son 16 turunda elenmenin ardından, 2021’de çok daha az ikna edici bir ÖFB takımı aynı noktaya gelmişti, yine de daha fazlasının mümkün olduğu hissi hakim oldu. Bu yüzden ilk etapta geride kalanlar, özellikle acı dolu koşul cümleler (Rangnick: “Bu maçı uzatmada kazanacağımızdan oldukça eminim”) ve bir o kadar zor gerçekler (“Playoff maçlarında önemli olan sonunu getirip kazanmak.”) oldu.

Ancak ÖFB teknik direktörünün altını çizmekten kaçınmadığı “bir sürü” olumlu bulgular da vardı.

Türkiye İçin Yolculuk Cumartesi Devam Ediyor

Türkiye’nin yaz masalı hikayesi şimdi hızla ivme kazanabilir. Gelecek Cumartesi (21:00) Berlin’de antrenör Vincenzo Montella’nın takımı Hollanda ile karşılaşacak.

Hatırlatma: Kasım 2023’te, Türk taraftarlar Almanya ile oynanan bir hazırlık maçını Berlin Olimpiyat Stadyumu’nda adeta bir “ev sahibi maçına” dönüştürmüşlerdi, bu durumu Almanya Futbol Federasyonu sportif direktörü Rudi Völler, sonrasında biraz rahatsız bir şekilde ifade etmişti.