Çin’in elektrikli araç devi BYD, uluslararası genişlemesini sürdürerek Türkiye’de bir fabrika açacak. Hükümet kaynaklarından AFP’ye yapılan açıklamada, fabrikanın detaylarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağı belirtildi.
Bu haber, Avrupa Birliği’nin Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik olarak %38’e varan ek geçici vergiler uygulamasının ardından geldi. Soruşturma, devlet sübvansiyonlarının Avrupalı rakipleri haksız rekabetle baltaladığını ortaya koymuştu.
Türkiye’de üretilen otomobiller, 1995’ten beri yürürlükte olan bir gümrük birliği sayesinde AB’ye avantajlı erişim sağlıyor. İstanbul çevresindeki Marmara Bölgesi ise dünya otomobil endüstrisinin önde gelen merkezlerinden biri haline geldi. Fiat ve Renault gibi büyük otomobil üreticileri 1970’lerin başında burada fabrikalar açtı. Ardından Ford, Toyota ve Hyundai gibi diğer büyük markalar da Türkiye’nin Avrupa, Asya ve Orta Doğu’nun kesişim noktasındaki stratejik konumundan yararlanarak yatırımlarını sürdürdü.
Türk medyasına göre, BYD’nin fabrikası yaklaşık bir milyar dolarlık bir yatırım olacak. Hükümete yakın Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, İzmir’in kuzeyindeki Manisa’da daha önce Volkswagen için tahsis edilen arazi Çinli şirkete verilecek.
Bağımsız danışman Levent Taylan, AFP’ye yaptığı açıklamada, “BYD, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi ve teknoloji ve üretim kalitesi açısından en ileri düzeyde olanlardan biri,” dedi. Taylan, bu yatırımın Türk piyasası için olduğu kadar, Çin menşeli araçlara uygulanan gümrük vergilerini aşarak Avrupa piyasası için de önemli olduğunu belirtti.
BYD’nin Türkiye pazarında yıllık 20-25 bin araç satma potansiyeline sahip olduğunu ve AB’ye 75 bin araç ihraç edebileceğini söyledi. Taylan, “Türkiye’de yıllık 100-125 bin araç kapasitesine sahip bir fabrika makul bir yatırım olacaktır,” diye ekledi.
Yeni Türk yatırım teşvikleri düzenlemeleri kapsamında BYD, Türkiye’nin elektrikli araç ithalatına uyguladığı %40’lık yeni tarifeyi aşabilecek.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın yıllık Küresel EV Görünümü raporuna göre, Çin, 2030 yılına kadar yollardaki her üç arabadan birinin elektrikli olmasını öngören küresel elektrikli araç geçişine öncülük ediyor. Çinli elektrikli araç üreticileri, ihracatı artırarak birçok ülkenin kendi otomobil üreticilerini korumak için önlem almasına neden oldu.
Ayrıca, BYD, Macaristan’da ilk Avrupa fabrikasını açmayı planladığını duyurdu ve yurt dışında üretim yapma arayışlarını sürdürüyor.